Careermaker
tips & tricks

Hoe maak ik een goed CV?

In eerdere blogs zijn wij ingegaan op punten die belangrijk zijn als je wilt gaan solliciteren. Bijvoorbeeld, hoe moet je beginnen en waar moet je op letten? Of: hoe werkt het videosolliciteren nou precies? En ook: hoe vind ik een vacature die bij mij past?

Hopelijk heb je veel van deze tips handig gevonden, en ben je klaar voor de volgende stap! Namelijk: ‘Hoe maak ik een goed CV?’. Een zeer belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure, dat vaak onderschat wordt door mensen. In deze blog zal ik dieper ingaan op waar je op moet letten, wat de do’s en don’ts zijn, en wat bedrijven nou écht belangrijk vinden. Vragen naar aanleiding van deze blog? Stel ze gerust.

1. Eerste indruk
Je moet je voorstellen dat een Recruiter dagelijks soms wel tientallen sollicitaties binnenkrijgt, en (hopelijk) allemaal met een bijgevoegd CV. Het is daarom uiterst belangrijk om een hele sterke eerste indruk achter te laten. Zorg ervoor dat jouw CV opvalt, door middel van het gebruik van een duidelijke indeling en opmaak, volledige informatie, smaakvol kleurgebruik, de juiste verhoudingen en hoeveelheid tekst, en een pluspunt: een goede foto (en nee, niet degene uit 2014 van jou en jouw vrienden in het zwembad aan de Spaanse kust!). Je hebt immers maar 1 kans om de Recruiter te overtuigen, en je hebt meer kans dat hij/zij jou opbelt voor een verdiepend gesprek wanneer jouw CV er tiptop uitziet.

2. Waar te beginnen?
Maar hoe begin je dan precies? Zorg er om te beginnen voor dat jij alle informatie binnen handbereik hebt; relevante datums, de precieze naam van jouw opleiding, en oh ja, hoe heette die ene cursus ook alweer die jij hebt afgerond vorig jaar? Probeer alle informatie die je nodig hebt paraat te hebben zodat jij jouw CV gelijk zo volledig mogelijk kunt maken.

3. Een goed template
Soms is het lastig om ‘from scratch’ een goed CV te maken. Gelukkig bestaat hier genoeg hulp voor! Websites zoals www.canva.nl bieden de mogelijkheid om een unieke (gratis!) template uit te kiezen waar jij jouw CV in kan gaan maken. Zo zorg je er tevens voor dat jouw CV zich onderscheidt van de rest. Kies je liever voor de traditionele Word-templates die er beschikbaar zijn? Helemaal goed, maar geef er dan wel jouw eigen draai aan (bijvoorbeeld door veranderingen in kleuren en/of vormen aan te brengen).

4. Personalia
Geloof me, het gebeurt echt! Mensen die gegevens zoals BSN-nummers vermelden in hun CV. Nooit doen! Mocht dit in de verkeerde handen vallen, kan dit ontzettend gevaarlijk zijn. Maar wat kan je nou wel zetten bij jouw persoonlijke gegevens? Hierbij kun je altijd bedenken: wat heeft een werkgever nodig om een volledig beeld te krijgen van mij? Wij kunnen jou de volgende punten adviseren: jouw naam (obvious!), jouw geboortedatum (niet verplicht, maar wij vinden het persoonlijk altijd leuk om jou te verrassen op jouw verjaardag), jouw adres (zo kan de Recruiter inschatten hoe ver het reizen is van jouw huis naar jouw toekomstige baan), jouw telefoonnummer en e-mailadres (zo kan de Recruiter jou goed bereiken). Wil je echt de puntjes op de i zetten? Vermeld dan ook de link naar jouw LinkedIn pagina (zorg dan wel dat deze er net zo goed uitziet als jouw CV).

5. Correcte gegevens
Zorg er vervolgens voor dat jij op chronologische volgorde jouw werkervaring en opleidingen vermeld. Ook hierbij kun je op een aantal dingen letten! Bijvoorbeeld, bij het vermelden van de periode dat jij ergens hebt gewerkt, zorg er dan altijd voor dat de maanden er ook bij staan. Stel je voor dat jij ‘2018 – 2019’ vermeldt, dan kan dit betekenen ‘januari 2018 – december 2019’, wat bijna 2 jaar is, óf ‘december 2018 – januari 2019’, wat 1 maand kan zijn. Dit zou een reden kunnen zijn voor een Recruiter om jou niet verder mee te nemen in een procedure, dus wees zo gedetailleerd mogelijk! Zorg er daarnaast voor dat jij begint met jouw meest recente werkervaring, en dan in het vervolg van jouw opsomming toewerkt naar jouw oudere werkervaring. Dit leest makkelijker, en scheelt een hoop ‘zoekwerk’ binnen jouw CV. Zorg er daarnaast voor dat jij bij elke werkervaring de volgende punten kort en bondig hebt omschreven: periode dat je er gewerkt hebt, naam werkgever (en in vele gevallen wat voor soort bedrijf het is, bijvoorbeeld ‘Recruitmentorganisatie Careermaker’), de functie die jij daar hebt uitgeoefend, en in een aantal steekwoorden de werkzaamheden die bij die functie hoorden. Wat betreft jouw opleidingen: noteer altijd de periode dat jij de opleiding hebt gevolgd, de onderwijsinstelling waar jij deze opleiding hebt gevolgd, de naam van jouw opleiding, en of jij je diploma hebt behaald.

6. Eigenschappen
Om jouw CV een persoonlijke touch te geven is het altijd een goed idee om een aantal persoonskenmerken te vermelden. Let op! Overdrijf hier niet mee. Wanneer jij een lijst noteert van 10 eigenschappen of vaardigheden waar jij in uitblinkt, werkt dit alleen maar averechts. Kies 3 sterke eigenschappen die jij bezit, en zorg dat je deze tijdens een sollicitatiegesprek goed kan toelichten. Wees hierin origineel en probeer containterbegrippen zoals “sociaal” en “vriendelijk” te vermijden. Denk eerder aan begrippen zoals: “daadkrachtig”, “assertief” en “zelfredzaam”. Vind je het lastig om te bepalen welke eigenschappen voor jou van toepassing zijn? Vraag dan bij onze Recruiters naar de (gratis!) mogelijkheid om een competentietest te maken. Hierbij zal jouw persoonlijkheid én competenties in kaart worden gebracht in slechts 1 uur en zal jij een waardevol inzicht krijgen over hoe jij in elkaar zit. Hier kunnen wij ook direct een passende vacature aan matchen, 2 vliegen in 1 klap!

7. Hoe kies ik de juiste foto?
Een foto kiezen voor jouw CV, altijd lastig. Want wat willen Recruiters nou precies zien? Moet ik nou juist wel of niet lachen? Moet ik strak in pak of volstaat mijn beertjes-trui? Mijn tip hierin is: wees vooral jezelf! Ben jij echt een vrolijke snuiter en sta jij op elke foto met een grote glimlach, vooral doen! Of wil jij juist jouw serieuzere blik laten zien? Be my guest. Zorg er alleen voor dat jij er netjes en verzorgd uit ziet, dat jouw achtergrond rustig is (of maak gebruik van de portretstand op jouw telefoon om de achtergrond wazig te maken) en dat de foto scherp is. Een foto kan ervoor zorgen dat de Recruiter een compleet plaatje krijgt van wie jij bent. Voel je je niet comfortabel genoeg om een foto toe te voegen? Ook geen man overboord. Verbluf de Recruiter dan met een denderende eerste face-to-face indruk.

8. Opmaak
Zo. Als het goed is ben jij nu al een heel eind en is het alleen nog maar een kwestie van finetunen. Zorg voor kleurgebruik wat prettig is voor de ogen, en kies bewust waar jij deze kleuren wilt laten terugkomen. Zo kun je ervoor kiezen om jouw naam in dikgedrukte blauwe (of een andere kleur) letters bovenaan jouw CV te vermelden, en dan later in de titels dezelfde blauwe kleur weer te gebruiken. Qua lengte, zorg ervoor dat jouw CV niet té lang wordt (zoals deze blog!). 1 pagina heeft altijd de grootste voorkeur, met een uitschieter naar 2 pagina’s. Wanneer jij jouw CV hebt afgemaakt, check dan nog een laatste keer of de indeling helder en chronologisch is, en of alles erop staat wat nodig is. Nu ben jij klaar om te solliciteren en jouw droombaan in de wacht te slepen!

Toch nog iets meer hulp nodig met jouw CV? Schroom niet en neem dan contact met ons op. Wij kunnen je altijd voorzien van tips.

Zoë Fekkes
Zoë Fekkes Recruitment Specialist

Andere
tips & tricks