Careermaker
tips & tricks

Solliciteren bij Careermaker: wat kan ik verwachten? Deel 2

Sta je op het punt te solliciteren op één van onze Klantcontact-functies? Dan zal je waarschijnlijk, als onderdeel van de procedure, de 'Harver Talentpitch' moeten maken. Velen van jullie zullen er misschien nog nooit van gehoord hebben. Toen ik het woord voor de eerste keer hoorde, dacht ik dat ik moest gaan pitchen. Niet heel gek natuurlijk, het woord komt er in voor. Het is dus ook niet heel uitzonderlijk dat je lichtelijk in paniek raakt zodra je hoort dat je zoiets moet doen en je van jezelf weet dat pitchen niet je sterkste kant is.

Binnen Careermaker hebben we deze competentietest in het leven geroepen als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het is voor vele opdrachtgevers waar wij mee werken een handige manier om van tevoren te zien waar een kandidaat in uitblinkt of juist nog aan zou kunnen werken.
Dit wil absoluut niet zeggen dat we dit als stoplichtmodel gebruiken. Scoor je bijvoorbeeld wat lager op stressbestendigheid? Wellicht groei je hier wel in, naarmate je de functie langer bekleedt.

Ook voor jezelf is het leuk om naderhand de resultaten te zien. Misschien verras je jezelf of kan je je volledig vinden in je eigen resultaten. Daarbij is het ook fijn dat je voor jezelf weet waar je eventueel nog aan zou kunnen werken of waar je juist in uitblinkt. Ook als je wellicht niet verder komt in de sollicitatieprocedure.

Het is een vrij uitgebreide test, van ongeveer anderhalf uur, en het vergt enige concentratie. Eigenlijk word je bij voorbaat al op de proef gesteld. Heb je genoeg discipline om hiervoor te gaan zitten of raffel je de test snel af om er maar vanaf te zijn? Ook dat is een onderdeel voor ons, om te zien hoe gedisciplineerd je bent ;-)

Wat wij veel terugzien in de test is dat het onderdeel “typen” vaak lager uitvalt bij kandidaten. Meestal heeft dit niks te maken met dat je super snel kan typen op je toetsenbord of alles met één vinger typt. We geven altijd mee dat je de test moet maken op een laptop of computer omdat je nou eenmaal sneller typt op een laptop of computer dan op je mobiele telefoon of tablet. Dus of je nou wel met één vinger typt op je toetsenbord, de score zal wellicht alsnog hoger uitvallen dan op je mobiele telefoon. Altijd handig om hier rekening mee te houden als je de competentietest gaat maken!

Scoor je lager op een onderdeel, vragen we altijd naar de reden. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je al heel slecht bent in multitasken? Of heb je de test toch stiekem op je mobiele telefoon gemaakt?
Daarnaast is zo’n test natuurlijk een momentopname. Het kan zomaar zijn dat tijdens het maken van de test de postbezorger voor de deur staat, je dus tussendoor even van je laptop bent weggelopen en vergeten bent op pauze te drukken. Of je kat liep tijdens het maken van de test over je toetsenbord heen. Zoals eerder genoemd, is de test dus absoluut geen stoplichtmodel. We krijgen hierdoor een beter beeld van jou als persoon en dat pakt vaak positief uit voor beide kanten. Jij leert jezelf beter kennen en wij jou ook!

Ben je benieuwd hoe zo’n competentietest er aan toegaat? Daar kom je maar op één manier achter..
Solliciteren!
Je vindt al onze openstaande vacatures op onze website.

Noortje van 't Sant
Noortje van 't Sant Recruiter Klantcontact

Andere
tips & tricks